Het verzorgen van een effectieve les is niet slechts een vak, maar ook een kunst. De leerkracht integreert didactisch handelen, klassenmanagement, het pedagogisch klimaat en keuzes in het lesprogramma tot een doelgerichte les. Elke leerkracht hanteert daarbij zijn eigen stijl, waardoor elke les uniek is.
In de training ‘De kunst van het lesgeven’ willen we de leerkracht een basisrecept aanreiken met stappen en technieken waarmee ze zelf een persoonlijke invulling kunnen geven aan een directe instructieles. Dit nodigt de leerkracht uit om goed na te denken over hoe hij of zij de les zo effectief mogelijk aan de eigen leerlingen kan overbrengen.
De belangrijkste bron is op dit moment het EDI-model. Deze hebben we uitgebreid met verschillende technieken en verdiepingsonderwerpen zodat het een logisch geheel wordt.
De leerkrachten zijn blij met de praktische voorbeelden die we geven uit de honderden lessen die we in de praktijk hebben gezien. De kleuterleerkrachten zijn vaak verrast door de ervaringen en ideeën die we specifiek met hen kunnen delen.
Het beoogde resultaat van de training is dat de leerkracht in staat is om een goed doordachte les voor te bereiden en te geven. Op deze manier draagt de leerkracht bij aan het behalen van het lesdoel door alle leerlingen.
De training bestaat uit vijf (losse) dagdelen en een ronde lesbezoeken. Na elk deel krijgen alle deelnemers een opdracht op maat om het geleerde in de praktijk te brengen.



Onderdelen van de training:
- Fasen van een effectieve instructieles
- Coöperatieve werkvormen
- Technieken om de les te versterken
- Toepassingen in het kleuteronderwijs
- Omgaan met verschillen tijdens een instructieles
- Concrete behapbare opdrachten
- Praktijkvoorbeelden
- Tips na groepsbezoeken